Pinterest

2014. március 1., szombat

Tavaszi kézműveskedés - Márciuska


Márciuska Lilinek gyapjúfonalból

Romániában szokás, hogy március 1-én Márciuskát(Mărţişor in Romanian) kapnak a nők és a kislányok a család férfi tagjaitól. Ez piros-fehér selyemszálon függő aranyozott, zománccal díszített medál, ami gyakran lóherét, hóvirágot, kéményseprőt ábrázol és a tavasz jöttét kívánja jelezni. Addig kell a kabátunkra tűzve hordani, amíg az első fecskét meg nem látjuk. Szokás még a fák ágaira is ilyen fehér-piros sodort fonalat kötni. A fehér szín a telet, a piros a tavaszt jelképezi. "A márciuska szimbóluma a szeretetnek, szerelemnek, boldogságnak, barátságnak a szerencsének és a jó kedélynek".

Ember alakú márciuska


Növény alakú márciuskák a maroumanie.com honlapról


Lóhere, kéményseprő, hóvirág, patkó alakú márciuskák




Forrás innen:

donna.hu


Eredetileg román népszokás, de az ottani magyarok is szívesen átvették, így a mi családunk is. Romániában 10 napig tartó Márciuska fesztiválokat is rendeznek országszerte. Pl:

Music Festival in Moldova - Martisor

Sajnos egy darab eredeti márciuskám sincs meg már, ezért vettem magamnak egy lóherét, és készítettem egyet magamnak belőle. Lilinek meg egy bolgár márciuskát(Martenica) készítettem, mert náluk is szokás ilyet hordani, csak ők emberfigurát formáznak belőle, mint a képen és fákra akasztják.





2 megjegyzés:

Ana Artedetei írta...

Reallly nice, thanks for sharing

csevi írta...

Hű ez nagyon kedves szokás. Magyarul ez egy bolyt baba. Ez a legegyszerűbb amit még az ügyetlenkék is el tudnak készíteni.