Pinterest

2014. május 4., vasárnap

Fürge ujjak - játékállatok és játékbabákGyerekkorom meghatározó kézimunka újságja volt a Fürge ujjak. Már anyukámnak is volt belőle egy-két 60-as évekbeli darab. Én a 80-as években voltam gyerek, ezért ezek a lapszámok kerültek hozzám. Kötést-horgolást is ebből tanultam meg.
Pár éve Amélie névre váltott a nagy múltú lap, de sajnos nem bírta a versenyt a külföldről behozott olasz, angol, német kézimunka újságokkal, pedig biztató kezdeményezések is voltak benne(hazai iparművészek bemutatása).

A férjem nagymamájától maradt rám pár régi darab, benne igazi kincsekkel. Ezekből szemezgetek most egy-kettőt.

Az első egy filc tigris szabásmintája, 1959-ből. A fotót nagy méretben szkenneltem be, hogy ki lehessen nyomtatni.

1959.május II. évfolyam, 3.szám
A második, két- szintén filcből készült- játék egy kislány és egy kisfiú baba szabásmintája: Jutka és Péter névre hallgatnak.

1968 XII. évfolyam, 5.szám


Mindkét játékot vékonyabb gyapjúfilcből érdemes elkészíteni, a hobbi boltokban kapható szivárvány színű filcek erre nem alkalmasak. Ha épp nincs megfelelő színű filcünk, nagyon könnyű befesteni a fehér filcet például Colombus textilfestékkel.

Talán a leghíresebb filcbabakészítő a Lenci cég volt, gyönyörű babái még ma is rekord áron kelnek el.


Kevesen tudják, hogy a Steiff cég nem csak mackókat és plüssállatokat készített, hanem karakterbabákat is. Ezekből látható itt egy két példány. Szőnyi István festőművész lányának, a nemrégen elhunyt Zsuzsa néninek is volt egy hasonló Steiff babája 5 éves korában. A fotója megnézhető Zebegényben az emlékszobában.

Jó varrosgatást!

Nincsenek megjegyzések: