Pinterest

2019. május 21., kedd

Shibori, japán textilfestés


A shibori egy régi japán textilfestési technika neve, ami manapság nagy népszerűségnek örvend hobbi kézműves körökben. Nem csoda, mert kevés tapasztalattal csodaszép dolgokat lehet festeni.

A shibori név a Shiboru szóból származik, ami azt jelenti, hogy roncsolás, préselés, vagy összenyomás. A szövetek, varrva, összenyomva, csavarva, és összehajtogatva olyan részeket képeznek, amelyek ellenállnak a festéknek és kontrasztos mintákat alkotnak. A mintázáshoz geometrikus mintájú fadarabokat, pálcákat, fakorongokat , madzagot használnak.  

Ezért nem mondhatjuk rá, hogy ez afrikai vagy kötözéses batik, mert annál sokkal komplexebb.

Már a 8. századból maradtak fent ilyen technikával festett textiliák Japánból! Eredetileg Kínából került át hozzájuk, de sok év alatt teljesen japánná vált a technika.

A II. világháborút követő gazdasági megszorítások és emiatt a hagyományos japán ruhák alapanyagának megdrágulása újra felélesztette a shibori textilfestést. Selyem helyett lenvászonból készültek a kimonók.
Fotó innenFotók innen
A 20.-21. században pedig reneszánszukat élik a kézműves technikák Japánban is.
    

Diákkoromban sokat batikoltam Citokol textilfestékkel,  manapság már ezt a márkát nem is lehet kapni. Van helyette Colombus textilfesték, ami szintén magyar és számos külföldi, mint az Iberia, ami gazdaboltokban beszerezhető.

Mivel mostanában csak gyerekekkel kézműveskedem, nem is akartam nagyon túlbonyolítni a technikát.

Szóval a shiborinak több fajtája és neve van, én a hajtogatós és a kötözős változatot választottam a gyerekeknek. Rendhagyó anyák napi ajándékot készítettünk. Az agyag edényke és a szokásos papírvirág képeslap helyett készen vásárolt textiltáskákat festettünk be.

Colombus festéket használtunk. Nincs lefotózva az összes, mert nem gondoltam hogy később publikálom őket :-) de így is látszik, hogy szabad kezet kaptak a gyerekek. Minden táska kicsit más lett.
Mivel a táskákat 1 órán át főztem a Colombus festékes vízben, a táska összement. Itt láthatjátok mennyire.


(mellesleg ez a Colombus indigókék festéke, ami láthatóan lila lett!!!) Hát köszi!

Mivel indigót nagyon nehéz nálunk beszerezni,  kipróbáltam az Iberia  textilfesték kék változatát.
Követtem a leírást, annyi változtatással, hogy egy éjszakán át áztattam ecetes vízben a megfestett textíliákat. Hát a fehér nem lett igazi fehér, de azért elsőre nem is olyan rossz.

Itt láthatjátok sorban, miből mi lett.A fenti egy bevásárló táska, de festettem sima lepedő  vásznat is.


Kanoko shibori
Itt van még egy táska


Itajime Shibori
és egy textildarabItajime Shibori

A Shibori technikáról itt találhattok egy rövid leírást.

Shibori Tie Dye 

Shibori

Nincsenek megjegyzések: