Pinterest

2012. április 4., szerda

Tricotin, vagy magyarul körmöcske
Találtam egy leírást, hogyan kell használni a francia körmöcskét, a tricotint. Bekopizom nektek nyomtatásra, ha valaki ilyet venne. Kb 3 db láttam ma a vaterán.

Még pár régi tricotin képet is küldök, amiket a netről gyűjtöttem. Sajnos már nem tudok melyik kitől van...Íme egy rövid fordítás a tricotin történetéről franciáról magyarra:

"Az első világháború utána Roubaix város fonodái igyekeztek a felesleges gyapjúfonalaikon túladni.(ami ugye már nem kellett a katonák ruháinak szövéséhez)

1924 körül La Redout fonodái piacra dobták a tricotint, ezt a kis kötőeszközt. Ez a gyakran színesre festett, fából esztergált kis szerszám nagyon hamar népszerű lett.

Több mint 25 éven keresztül készítették fonodák és játékkészítők.

A tricotin csak pár frankba került, és minden óvoda és óvónő ingyen kaphatott belőle, mert oktatási eszközként is szolgált. Ezek után természetesen minden óvoda rendelt fonalat is.(az ingyenesség példamutató értékű ma is!)

Maga a tricotin egy körülbelül 10 cm magas esztergált fa, aminek a tetejéből eredetileg négy szög állt ki. Közepén egy lyuk volt, és ezen a lyukon keresztül formálódott a zsinór, a fonal fűzésének hatására.( egy kis hegyes kötőtűhöz hasonlító pálcára is szükség van hozzá)

Ebből a zsinórból készülhetett aztán, karkötő, kis baba, sapka.

A tricotin gyakran híres karakter figurák formáját vette fel, mint például Charlot(Charlie Chaplin híres figurája, a keménykalapos, Hitler bajuszos, sétapálcás), vagy Bécassine(Bretagne-i parasztlány) alakját(lásd. fotó).
Természetesen különböző más karakterek formáját is felvehette. Ilyen különlegességnek számított, a néger férfi figura(lásd. fotó), a kínai figura, parasztfigura.

Az állatok közül találhatunk disznó formájú tricotint is, de gyakoriak voltak az olyan használati tárgy formájúak is, mint a lámpa, vagy a növények közül a légyölő galóca.

Gyakran leírással és fonalgombolyaggal együtt forgalmazták a játékgyártók(mint manapság is).
A fán kívül készülhetett porcelánból, kerámiából, papírmaséból, majd később műanyagból.
A legszebbeket kézzel festették, és otthon nem is volt olyan nagy dolog összeállítani egyet egy ügyes kezű nagypapának.

A tricotinen egy idő után túllépett az idő, és a játékkészítők már kötőgépeket kezdtek el gyártani."


Itt jegyzem meg, hogy kreatív boltokban ti is vehettek egy tricotint pár száz forintért és akril festékkel már neki is állhattok kidekorálni. Festés után érdemes lelakkozni, mint eredetileg is tették.

Les Tricotins de Jardinette blogján nagyon szép fotókat láttok ezekről a különleges körmöcskékről.

Itt pedig egy tricotin kiállítás képeit nézhetitek meg.

Van egy kép arról is hogyan tudtunk otthoni használatra is készíteni ilyet.
Ilyen jópofa dolgok is készülhetnek a kész zsinórból.

1 megjegyzés:

myssja írta...

J'adooore les tricotins en bois