Pinterest

2012. március 22., csütörtök

Só- liszt gyurma sütve-főzveA só-liszt gyurmáról már mindenki hallott, lehet hogy az én receptem sem fog meglepetést okozni, de azért leírom. Előbb egy angol fickó videóján láttam hogyan készül, aztán Enikő honlapján. Végül az ő receptjét használtam fel.
Hozzávalók:

2 pohár finomliszt
1 pohár finom só
1/2 pohár kukoricaliszt
2-3 evőkanál olaj
2 evőkanál borkősav (kertészboltból)
2 pohár víz
ételfestékek

A hozzávalókat ebben a sorrendben összekeverjük, majd közepes lángon folyamatosan kavargatjuk, míg be nem sűrűsödik annyira, hogy már alig tudjuk tovább kavarni. Az hogy az elején milyen híg, szinte tejfelszerű, senkit ne ijesszen meg, majd kemény lesz. A csomók szépen ki fognak simulni benne. Elég 3-4 percet főzni, majd nyújtó deszkán összegyúrni. Hihetetlenül jó fogású gyurma lesz belőle. A borkősav miatt ne aggódjon senki, élelmiszer ipari adalékanyag, nem mérgező.

Több darabba vágjuk, majd mindegyik darab közepére szúrunk az ujjunkkal egy lyukat, és beleöntünk egy kevés ételfestéket. Ha sötétebb színt szeretnénk, akkor többször öntsük bele.

Érdemes lezárt műanyag dobozban tartani a hűtőben felhasználásig. Ezt a fajtát NEM LEHET sütni, és nem is szárad ki. Puhasága miatt már egész kicsi gyerekeknek ajánlható.

Elraktam egy keveset magamnak színezés nélkül, abból készülnek majd a babaszobába a perecek, és a kenyerek, ha addig Lili fel nem fedezi.

Csak csendesen jegyzem meg, hogy külföldön nagyon sokféle ételszínezéket lehet kapni, rózsaszínt például még nem tudom miből keverjek ki?! Valakinek van valami gyerekbarát ötlete?

5 megjegyzés:

Mónika Hegedüs írta...

Céklalét próbáltad már?
Nagyon jó színük lett!

enikő írta...

Szia! :)

Örülök, hogy hasznát vetted a receptemnek akkor is ha olaszul van. Irtad, hogy nem megy le a festék a kezedről... nem tudom, nekem ilyen gondjaim nem voltak, valószínűleg a minőségtől függ. Ami a "cremor tartaro"-t illeti, a végén simán megtaláltam egy natúlélelmiszer boltban (finomra őrölve, élesztőnek is használható).

Köszönöm, hogy szóltál. Jó tudni, merre kalandoznak el a receptjeim. Jó helyre került. :)

Bambuc írta...

Még nem próbáltam a céklalét, de ki fogom hamarosan, a következő adagnál.Köszi

Névtelen írta...

Én rózsaszínű gyurmát úgy szoktam csinálni,hogy csak egy-két cseppnyi piros ételfestéket teszek a natur gyurmához :)

Bambuc írta...

Köszönöm, kipróbálom majd a rózsaszín gyurma készítésénél.