Pinterest

2009. november 13., péntek

tutyi

Anna utasításai alapján elkészült az én tutyim is. Párszor lebontottam mire végre jó lett, de legalább tanultam belőle. Mivel 100%-os gyapjúból horgoltam, nem volt kérdéses hogy kipróbálom milyen lesz ha összenemezelem. Szóval mikor kész lett, forró víz alá tettem és egy kis folyékony babaszappannal addig gyúrogattam, amíg a szálak össze nem gubancolódtak. Aztán kicentrifugáztam. Amikor megszáradt, sokkal tömörebb és puhább tapintású lett, mint volt előtte. Mindenkinek ajánlom a kötött- horgolt dolgok nemezelését, nagyon jó kis anyagok lesznek belőlük. Én a gyapjúfonalaimat minden évben a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban szerzem be az erdélyi gyapjúárusoktól. Olcsók is és mindig tiszta gyapjújuk van, nem keverik műszállal. Kicsit durvább tapintásra mint a pécsieké, de ők drágábban is adják. Ezt a fonalat, amiből a tutyi készült, még Citokol festékkel festettem meg lilára, miután fél órát főztem a natúr színű fonalat szappanos vízben.


2 megjegyzés:

Anna írta...

Juj, nagyon jó lett!!! Nagyon tetszik a színe is !
Ezt a nemezelős dolgot már én is ki akartam próbálni, de akkor nagyobbra kell méretezned a papucsot, mert összeugrik, nem?

Bambuc írta...

Nekem csak egy kicsit ugrott össze, mert csak mosófán tömörítettem, nem ruhába csavarva az asztalon. Van aki kimossa 90 fokon a mosógépben, tutira összemegy:-).De én maradok a kézi nemezelésnél. Azért lila filccel van díszítve, mert a fonalfestési technikám még nem tökéletes, és ereszti a levét mosás közben. Lilinek is készül egy, de elfogyott a lila fonalam, ő kéket kap.